Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:




Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
Overbruggingsrecht in de coronacrisis : regels versoepeld
19 mrt : 12:16  by William Keuninckx
De regels voor het overbruggingsrecht – die versoepeld zijn tijdens de coronacrisis - zijn eindelijk duidelijk. We zetten alles voor jou op een rij.

Voor wie?
Alle zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten (aangesloten in het maxi-statuut) kunnen het overbruggingsrecht aanvragen. Dus ook zelfstandigen die pas na 1 januari 2019 gestart zijn of die vroeger zelfstandige in bijberoep waren, of zelfstandigen die nog onbetaalde sociale bijdragen hebben.

Zelfstandigen in bijberoep, gepensioneerden, student-zelfstandigen en zelfstandigen met gelijkstelling bijberoep kunnen het overbruggingsrecht niet aanvragen.

Overbruggingsrecht in tijden van corona
Je hebt recht op een uitkering overbruggingsrecht op voorwaarde dat je:
Ofwel in de horeca werkt (ook wanneer je niet helemaal gesloten bent en wel nog afhaalmaaltijden aanbiedt, nog bij mensen thuis levert of je hotel open blijft).
Ofwel in een andere sector werkt met een verplichte volledige of gedeeltelijke sluiting.
Ofwel wanneer je door het coronavirus je activiteiten minstens zeven dagen onderbreekt (bijvoorbeeld omdat je weinig klanten hebt of uit voorzorg).

Verder moet je in België wonen, mag je tijdens de onderbreking niet als werknemer aan de slag gaan en mag je tijdens de periode van onderbreking geen andere uitkering genieten.

Welk uitkeringsbedrag ontvang je dan?
1.Je werkt in de horeca of een andere sector met volledige of gedeeltelijke sluiting: je hebt voor de
maanden maart en april telkens recht op een uitkering van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro met gezinslast).
2.Je onderbreekt uit eigen beweging minstens zeven dagen je activiteiten: je hebt recht op een uitkering
van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro met gezinslast) voor ofwel maart (je onderbreekt alleen in de loop van maart je activiteiten) ofwel april (je onderbreekt alleen in de loop van april je activiteiten) ofwel maart en april (je onderbreekt je activiteiten in de loop van maart en april).

Hoe aanvragen en wanneer mag je de uitbetaling verwachten?
De aanvraag gaat via het sociaal verzekeringsfonds. Het Afibel team zal onze cliënten hierin bijstaan.
Het sociaal verzekeringsfonds doet er alles aan om de uitkeringen zo snel mogelijk uit te betalen.

Wat is het overbruggingsrecht?
In normale omstandigheden is het overbruggingsrecht bedoeld voor zelfstandige ondernemers die tijdelijk of definitief hun activiteiten moeten stopzetten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een brand, bij waterschade, bij andere schade aan materiaal of gebouwen, na een faillissement of omdat de inkomsten zéér sterk gedaald zijn. Om zo’n moeilijke periode te overbruggen, kan je als ondernemer tot 12 maanden lang een financiële uitkering ontvangen op voorwaarde dat je minstens één maand moet sluiten.

De Vlaamse hinderpremie tijdens de coronacrisis
De Vlaamse regering kondigde een hinderpremie van 4.000 euro aan voor wie volledig moet sluiten, en van 2.000 euro voor wie alleen in het weekend moet sluiten. De voorwaarden en de aanvraagmethode zijn nog niet gekend. Hou de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) in de gaten.
Je kan jezelf al registreren en jouw email adres achterlaten. Dan krijg je een update hoe en wanneer je de hinderpremie kan aanvragen.Klik hier om jezelf te registreren

De hinderpremie kan gecombineerd worden met het overbruggingsrecht.

Van zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, houden wij je op de hoogte.

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden