Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:




Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
Nieuws - categorie 'Fiscaal nieuws'
Overlegcomité 22.12.21 : binnenactiviteiten verboden, horeca blijft gespaard
22 dec : 23:55  by William Keuninckx
Geen publiek meer tijdens sportwedstrijden, bioscopen en concertzalen dicht en alleen nog buiten jeugdactiviteiten: het Overlegcomité heeft woensdag beslist de coronamaatregelen in ons land nog iets strenger te maken uit vrees voor de oprukkende omikronvariant. Een overzicht.


De regeringen kozen om bijkomende maatregelen te nemen. De maatregelen gaan in vanaf zondag 26 december en lopen tot 28 januari 2022.

CONTACTEN
Bubbels komen er niet. Het Overlegcomité beveelt wel aan om het aantal contacten te blijven beperken, ook tijdens Kerst. Aangeraden wordt ook om zelftesten te gebruiken en goed te ventileren.

Kwetsbare personen krijgen de raad mee hun mondmasker voldoende te dragen. Recente wetenschappelijke studies lijken aan te tonen dat omikron een variant is die langer in de lucht blijft hangen.

HORECA
De regels voor horeca wijzigen niet. Het sluitingsuur om 23 uur blijft behouden.
Op één vlak is er dus wel een verstrenging. “Cafésporten en kansspelen op café zijn niet toegelaten”, klinkt het in het persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

WINKELEN
Winkelen mag met maximaal twee personen (minderjarige kinderen en leden van hetzelfde huishouden niet meegerekend), en met één klant per tien vierkante meter. Tussen de gezelschappen in die winkels moet anderhalve meter afstand gehouden worden. Als de winkel groter is dan 400 vierkante meter, moet er in toegangscontrole voorzien worden.

THUISWERK
Thuiswerk blijft vier dagen per week verplicht.

EVENEMENTEN/ACTIVITEITEN
Bioscopen, theaters en concertzalen moeten de deuren sluiten.

Ook alle binnenactiviteiten worden verboden, behalve enkele uitzonderingen zoals musea, bibliotheken, erediensten, huwelijken en wellness, en sportactiviteiten zoals zwembaden. Ook kerstmarkten die binnen doorgaan zijn verboden, net als indoor pretparken en dierentuinen.

Evenementen buiten, zoals kerstmarkten, kunnen wel doorgaan als ze niet overdekt zijn door tenten of andere overkappingen. Vanaf 100 bezoekers moet er een circulatieplan zijn met gescheiden in- en uitgangen.

SPORT
Supporters zijn niet meer welkom bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en trainingen, zowel binnen als buiten.

Wanneer het volgende Overlegcomité er komt, is nog niet zeker. Volgens premier De Croo wordt de situatie in de eerste week van januari geëvalueerd.

printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcomité 26.11.2021: nachtleven tijdelijk op slot, horeca dicht om 23 uur
26 nov : 23:04  by William Keuninckx
De nieuwe maatregelen van het Overlegcomité zijn bekend en gaan morgen 27 november al in. Enkel de regels voor professioneel georganiseerde evenementen gelden pas vanaf maandag 29 november. De maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden.
Een overzicht van de maatregelen:

Nachtleven
• Discotheken en dancings worden gedurende drie weken gesloten.

Horeca
• De openingsuren worden beperkt van 5 uur ‘s morgens tot 23 uur ‘s avonds;
• behalve als het gaat om private bijeenkomsten in het kader van een huwelijk of een uitvaart.
• Je moet blijven neerzitten in de zaak, maar kan wel kiezen tussen een tafeltje of een zitplaats aan de toog. Opstaan mag alleen voor het uitoefenen van cafésporten en kansspelen of om je naar de bar of een buffet te verplaatsen. 
• Je mag met maximaal zes aan een tafel zitten, maar kinderen tot en met 12 jaar worden daarbij niet meegeteld. Een huishouden (mensen die onder hetzelfde dak wonen) is daarvan vrijgesteld: dat mag altijd een tafel delen, ongeacht met hoeveel mensen je bent.
• Afhalen van eten en drinken tussen 23 u en 5u is verboden. (Takeaway)

Nachtwinkels moeten dicht tussen 23 uur en 5 uur ‘s morgens. 

Privébijeenkomsten
• Privébijeenkomsten binnen, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken, worden verboden (bijvoorbeeld een zaal afhuren voor verjaardagsfeest, babyborrel, doopfeest...);
• Een belangrijke uitzondering wordt echter gemaakt voor bijeenkomsten bij je thuis. Daar heeft het Overlegcomité beslist om geen cijfer te plakken op het maximumaantal mensen, al moedigt het Overlegcomité daarbij wel het gebruik van zelftesten aan;
• Bij huwelijksfeesten en begrafenissen vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten moet een Covid Safe Ticket worden gebruikt. Voorts gelden de maatregelen voor de horeca. Dansen met een mondmasker is toegelaten.

Winkelen
• Winkelen moet niet alleen, zoals coronacommissaris Pedro Facon voorstelde. 
•Er geldt geen beperking op het aantal mensen.

Sportwedstrijden en -trainingen
• Vanaf maandag mogen indoorsportwedstrijden in ons land opnieuw geen publiek meer ontvangen. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders. Komend weekend is er wel nog publiek toegelaten;

Evenementen
• Evenementen binnen: enkel zittend toegestaan, conform de regels van het Covid Safe Ticket (CST) plus mondmasker;
• Evenementen buiten: indien organisatoren de regels van social distancing en 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden;
• De inwerkingtreding van de maatregelen voor de evenementen georganiseerd door professionals is 29 november. Dit betekent dat professioneel georganiseerde evenementen dit weekend nog volgens de oude regels kunnen plaatsvinden (al dansend met mondmasker).

Handelsbeurzen
• Het Overlegcomité bevestigt de mondmaskerplicht voor handelsbeurzen;
• De deelstaten nemen de nodige reglementaire bepalingen voor een veralgemeende invoering van het CST op handelsbeurzen.

Telewerken
• Er moet 4 dagen per week thuis gewerkt worden. Deze maatregel wordt wel verlengd van 12 december naar 19 december;
• De periode vanaf wanneer maximaal twee terugkeerdagen voorzien mogen worden, start vanaf 20 december (3 dagen thuiswerk)

Het volgende Overlegcomité komt samen op 15 december voor een evaluatie. De nieuwe coronamaatregelen blijven minstens 3 weken van kracht.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Nieuwe coronamaatregelen vanaf 20 november 2021
19 nov : 16:08  by William Keuninckx
Het Koninklijk Besluit met de nieuwe maatregelen wordt vrijdagnamiddag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de nieuwe maatregelen pas morgenvroeg zaterdag 20 november om 7 uur ingaan. Aan het uitgaansleven wordt vandaag dus nog niet geraakt. Wel is er slecht nieuws voor de danscafés.


Het Overlegcomité besliste afgelopen woensdag om de duimschroeven terug aan te draaien. Zo wordt telewerk terug verplicht voor een aantal dagen en moet je zowat overal terug een mondmasker dragen. Ook op café wanneer je rondloopt en in het nachtleven. Al zou er werk gemaakt worden van een alternatief in de vorm van een zelftest: wie een negatieve test kan voorleggen, mag zijn mondmasker afzetten.

Maar er bleven nog heel wat onbeantwoorde vragen over na het Overlegcomité. De regels zouden ingaan vanaf 20 november maar wat dan met de eerste feestnacht? En mag iedereen nu zelftest beginnen eisen voor een evenement? Het Koninklijk Besluit (KB) rond de nieuwe maatregelen is zopas gepubliceerd.

Daaruit blijkt dat de nieuwe coronamaatregelen niet om middernacht ingaan, zoals vaak het geval was. Pas om 7 uur morgenochtend treden de regels in werking. Dat wil zeggen dat de laatste ‘normale’ feestnacht vannacht gewoon kan doorgaan. Wel hebben de verschillende regeringen nog wat werk om het samenwerkingsakkoord rond het Covid Safe Ticket aan te passen, zodat het gebruik van een negatieve zelftest juridisch gezien in orde komt. De verschillende regeringen zijn daar op dit moment mee bezig.

Zelftest
Ook de regels rond het gebruik van de zelftest worden verduidelijkt in de nota van Verlinden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds discotheken en dancings en anderzijds danscafés. In de eerste categorie kan een negatieve zelftest dus vanaf morgenochtend het mondmasker vervangen. In horecazaken geldt die regeling niet: daar moet je sowieso een mondmasker dragen als je rondloopt.

Alleen huizen er in de Gentse Overpoort of op de Leuvense Oude Markt voornamelijk danscafés, geen discotheken. Een negatieve zelftest is daar dus geen toegangsticket. Tim Joirs, uitbater in de Gentse Overpoort geeft aan dat er heel wat cafés zullen proberen hun NACE- code, die de economische activiteiten in categorieën giet, nu zullen proberen aan te passen naar die van discotheken. Tot dat gebeurt is, blijft het mondmasker dus de regel in de Gentse Overpoort. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de vele chiro-, scouts- en andere jeugdfuiven. Als die niet doorgaan in een officieel erkende discotheek of dancing, moet het mondmasker sowieso op.

Het kabinet van minister Verlinden wilde geen commentaar kwijt over haar nota en de regeling rond zelftesten. Ze wachten de publicatie van het Koninklijk Besluit af. In ieder geval is er ook voorzichtig goed nieuws te melden. Na het Overlegcomité zeiden de meeste politici dat cafés en restaurants terugkeren naar de oude regeling wat betreft mondmaskers. Maar dat klopt niet helemaal: vanaf morgen zou je nog steeds aan de toog mogen zitten zonder mondmasker. Het maskertje moet enkel op wanneer je rondloopt.

Telewerken
Vanaf 20 november zal het verplicht zijn om 4 dagen per week van thuis uit te werken. Dat zal zo zijn tot en met 12 december. Vanaf 13 december tot 28 januari 2022 moet er nog 3 dagen van thuis uit gewerkt worden. Dit kan echter nog verlengd worden.
Concreet betekent dit dat het Afibel team weer van thuis uit gaat werken en af en toe naar kantoor komt. Afspraken worden beperkt tot deze die hoogdringend zijn en niet via Zoom kunnen worden gevoerd. Toch loopt onze dienstverlening verder en de sectoren die aanspraak kinnen maken op steun zullen wij weer bijstaan met de aanvraag.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcomité 26.10.21 : mondmasker weer in winkels en covid safe ticket in horecazaken
27 okt : 00:14  by William Keuninckx
"Het Overlegcomité is vandaag vervroegd samengekomen. Niemand kan om de cijfers heen. In ons land en andere landen zie je een herfstgolf na een periode van een plateau", vertelt premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. "Vorige week ging het over een stijging van 70 procent op het gebied van de besmettingen."


Dit heeft het Overlegcomité beslist :

Mondmasker
Vanaf vrijdag 29 oktober moet je een mondmasker dragen in de publieke plaatsen binnen.
Dat betekent weer winkelen met een mondmasker.

Covid Safe Ticket
Het Covid Safe Ticket (CST) zal in het hele land verplicht moeten getoond worden voor bezoek aan de horeca en de fitness vanaf 1 november. Voor de discotheek blijft het CST van toepassing zoals dat al was. Het personeel moet weer een mondmasker dragen.

Thuiswerk
Er is een sterke aanbeveling voor thuiswerk waar dat kan. Als je je ziek voelt, blijf dan thuis. Bezoek geen vrienden of ga niet naar het werk. Laat je testen. Er zal een evaluatietool komen waarbij je op een eenvoudige manier een code voor een test kunt aanvragen. Het is belangrijk dat u binnenblijft tot het resultaat van de test.

Derde prik
Vaccinatie is onze beste bescherming.De derde prik komt er voor personen ouder dan 65.
Morgen komen de ministers van Volksgezondheid samen die evalueren welke de andere doelgroepen kunnen zijn voor die derde prik.

Waar moet je nu juist een mondmasker dragen?

• In zorginstellingen (zoals woonzorgcentra of ziekenhuizen). 

• Bij zowel niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten) als medische contactberoepen (tandarts, huisarts).

• Op het openbaar vervoer, in het vliegtuig, in binnenruimtes van het openbaar vervoer, de treinstations en de luchthavens

• In winkels en winkelcentra.

• In overheids - en gerechtsgebouwen. 

• In bedrijven.

 • In inrichtingen voor culturele, feestelijke en sportieve activiteiten, zoals cinema’s, schouwburgen, musea, concertzalen en sportcentra. De verplichting vervalt wel op plaatsen waar het Covid Safe Ticket wordt gebruikt.

• Bij erediensten.

• Bovendien zal naast het zorgpersoneel en het personeel bij de contactberoepen ook het horecapersoneel en het personeel van fitnesszaken opnieuw een mondmasker moeten dragen. 



printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Ministerieel besluit gepubliceerd: deze maatregelen gaan vrijdag 1.10.21 in
29 sep : 00:06  by William Keuninckx
Het ministerieel besluit met de coronamaatregelen is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De meeste maatregelen treden in werking op 1 oktober 2021. Hieronder een overzicht.


Mondmaskers
Vanaf aanstaande vrijdag 1 oktober, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, is het dragen van het mondmasker enkel nog verplicht:

• in de gesloten ruimtes van het openbaar vervoer en van het georganiseerd collectief vervoer.

• voor de dienstverlener en de klant in inrichtingen en plaatsen waar contactberoepen worden uitgeoefend. Dit wanneer zij direct fysiek contact hebben of wanneer de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd voor een duur van minstens 15 minuten.

• voor de medewerkers, de organisatoren en het publiek bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen voor zover deze binnen worden georganiseerd, zonder toepassing van het Covid Safe Ticket en met een publiek van 500 of meer personen.

Daar waar de social distancing niet kan worden nageleefd, blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen voor personen vanaf 13 jaar.

Discotheken en dancings

Discotheken en dancings kunnen hun activiteiten hervatten op 1 oktober. De toegang tot deze inrichtingen dient in alle gevallen te worden georganiseerd met gebruik van het Covid Safe Ticket.

Kleine evenementen
Evenementen met minder dan 500 personen binnen en met minder dan 750 personen buiten kunnen plaatsvinden zonder beperkingen inzake mondmaskers, social distancing en horeca.

Covid Safe Ticket
Deelstaten en lokale overheden hebben vanaf 1 oktober de mogelijkheid om het gebruik van het Covid Safe Ticket te verplichten voor de toegang tot publiek toegankelijke evenementen.

Massa-evenementen
Voor de organisatoren van evenementen met een publiek van minstens 500 personen binnen en van minstens 750 personen buiten vanaf 1 oktober mogelijk wordt om gebruik te maken van het Covid Safe Ticket.

Private bijeenkomsten
Bij private bijeenkomsten mogen maximum 500 personen binnen en 750 personen buiten aanwezig zijn.

Luchtkwaliteit
In de eet- en drankgelegenheden van de horecasector, de inrichtingen van de sportsector (zoals fitnesscentra) en de evenementensector moet nog steeds een luchtkwaliteitsmeter aanwezig te zijn.

De luchtkwaliteitsnorm voor de verschillende sectoren bedraagt nog steeds 900 ppm CO2. Wanneer deze waarde wordt overschreden, moet de uitbater een actieplan hebben dat is opgesteld op basis van een risicoanalyse.

Hiervoor wordt een transitieperiode van minstens drie maanden voorzien.

Reizen
Het Overlegcomité van 17 september 2021 heeft besloten om vanaf 1 oktober 2021 het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) alleen nog elektronisch aan te bieden (en de mogelijkheid om het PLF op papier in te vullen en op te sturen, op te heffen).

printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcomité 17.9.21 : mondmaskerplicht vervalt in winkels en horeca
17 sep : 23:50  by William Keuninckx
Vanaf 1 oktober is het mondmasker niet meer verplicht in de horeca en in winkels. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Maar voor u het stoffen lapje in de vuilnisbak gooit: op sommige plaatsen blijft de mondmaskerplicht wel overeind.

In Vlaanderen is sinds deze week 90 procent van de meerderjarigen volledig gevaccineerd. In Wallonië is dat 79 procent, in Brussel amper 63 procent. Dat verschil in vaccinatiegraad vraagt ook om een verschillende aanpak per regio. De federale regering koos vrijdag bijgevolg voor “een federale sokkel” aan maatregelen. Lees: een minimum aan maatregelen die sowieso in het hele land overeind blijven. De gewesten hebben daarentegen de mogelijkheid om nog bijkomende maatregelen op te leggen. Een overzicht.

Mondmaskers

De mondmaskerplicht verdwijnt vanaf 1 oktober in horeca en in winkels. Dat is zo voor zowel het personeel als voor de klant.

Op volgende plaatsen blijft de mondmaskerplicht wel behouden:

- het openbaar vervoer
- luchthavens en stations
- alle zorginstellingen.
- alle contactberoepen, zowel medisch als niet-medisch, en hun klanten. (Kappers, pedicures,...)
- bij evenementen met meer dan 500 mensen binnen en 750 mensen buiten zonder Covid Safe Ticket

Dat betekent dat het mondmasker ook wegvalt op het werk, behalve natuurlijk wanneer u op één van de genoemde plaatsen werkt of een contactberoep hebt.

Over het onderwijs - een gewestelijke bevoegdheid - moet de Vlaamse regering volgende week nog formeel de knoop doorhakken.

Kappersfederatie Febelhair reageert met gemengde gevoelens op de blijvende verplichting voor alle contactberoepen. “Heel veel kappers vinden het mondmasker vervelend”, zegt Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair. “Maar we nemen aan dat de regering deze keuze gemaakt heeft op basis van informatie die afkomstig is van experten. Zij zijn het best geschikt om dit in te schatten. Daarom zullen we er niet tegen strijden.”

Covid Safe Ticket

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 1 oktober weer open, op voorwaarde dat ze het Covid Safe Ticket hanteren. Dat betekent dat bezoekers moeten bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, een recente negatieve test of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud kunnen voorleggen. In cafés is dansen opnieuw toegelaten.

Strengere maatregelen

Zoals gezegd kunnen de gewestregeringen nog strengere maatregelen opleggen. De Vlaamse regering zit daarover volgende week samen. “Wat de mondmaskers betreft, zullen we alvast geen extra verplichtingen toevoegen”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag al. “Het Covid Safe Ticket kan wel hier en daar nog ingevoerd worden.” Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal alvast geen enkele versoepeling doorvoeren. In Wallonië moet de knoop nog doorgehakt worden. De kans lijkt wel groot dat de maatregelen aan de zuidelijke kant van de taalgrens strenger zullen blijven dan bij ons.

Verplichte ventilatie

Tot slot maakt de federale regering werk van een regelgevend kader voor de verplichte ventilatie in cafés, restaurants, indoor sportruimtes en discotheken. Premier De Croo wees ook op het algemene belang van een goede verluchting. “We gaan naar een periode waarin de dagen korter zijn”, zei De Croo. “Het is meer dan ooit belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende geventileerd wordt. Als u binnen bent, zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is. Op enkele plaatsen is een CO2-meter verplicht. Gebruik die dan ook. Ventilatie is een manier om uzelf en uw omgeving veilig te houden.”

Het volgende Overlegcomité is gepland voor half oktober. Het Afibel team volgt alles op de voet en informeert u zoals altijd via deze site en op onze Facebook pagina.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Ministerieel Besluit van kracht 1 september 2021
27 aug : 23:24  by William Keuninckx
Op het Overlegcomité van vorige vrijdag werd beslist om telewerk vanaf 1 september niet langer te verplichten, maar hoe die terugkeer naar de werkvloer er praktisch moet uitzien bleef nog onduidelijk. Moet iedereen nog op anderhalve meter werken? En wat met de mondmaskers?

De publieke communicatie na het Overlegcomité zei ­alleen dat het niet meer verplicht was een mondmasker te dragen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen en verenigingen. Uit het ministerieel besluit dat gisteren in het Belgisch Staatsblad verscheen, blijkt dat bij ondernemingen, verenigingen en diensten zelf toch de regels van ­social distancing moeten worden gegarandeerd.

Concreet blijft de anderhalve meter afstand de norm op kantoor, op de werkvloer of bij contactberoepen zoals kappers, bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Lukt afstand houden niet, dan moet een mondmasker op. Voor de kappers en schoonheidssalons verandert er dus niets aan de mondmaskerplicht.

Nog een frustratie: privéfeesten en evenementen tot 200 mensen binnen ontsnappen aan elke verplichting. Een teambuilding op kantoor vereist de anderhalve meter, tenzij die in het publiek toegankelijke deel van het bedrijf plaatsvindt.

In de horeca zullen woensdag 1 september bijna alle regels verdwijnen. Geen sluitingsuur, geen limiet op het aantal tafelgenoten en aan de toog hangen mag ook weer. Alleen tijdens het rondwandelen in het etablissement, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, moeten klanten nog een mondmasker op.

Dansen op café of in de discotheek kan volgens het Ministerieel Besluit enkel als het een private bijeenkomst betreft zoals een privé feestje of een trouwfeest. De aanwezigen moeten individueel uitgenodigd zijn. Hoe die uitnodigingen moeten gebeuren of wie er organiseert ligt echter niet vast. Dansen zal zo kunnen vanaf 1 september, zonder afstandregels en zonder mondmasker enkel als er minder dan 200 aanwezigen zijn. Dan is het gebruik van het covid safe ticket ook niet verplicht.

In principe kan het voor het publiek in danscafé en discotheek pas vanaf 1 oktober zonder beperkingen enkel als er met het covid safe ticket wordt gewerkt. Er gelden ook strenge ventilatie normen.


printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcommité : Fase 4 Zomerplan vanaf 1 september 2021
20 aug : 18:56  by William Keuninckx
Beslissingen van het Overlegcomité van 20 augustus 2021:
vanaf 1 september vallen heel wat beperkingen weg voor het privé leven en in de horeca, maar ook voor het bedrijfsleven. Hieronder een overzicht.


Het Overlegcomité heeft vandaag uitgebreid de epidemiologisch toestand in ons land besproken. Het behalen van de doelstellingen van het Zomerplan laat toe om, volgens plan, vanaf 1 september een reeks beperkingen te schrappen. Daarnaast moeten extra inspanningen gebeuren om in alle gemeenten van ons land een minimumdrempel van 70% volledige vaccinaties te behalen, als opstap naar een volledig vaccinatie van de bevolking.

Het Overlegcomité stelt vast dat er een trend is van langzame maar aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. Het COVID-19 Commissariaat bevestigt evenwel dat de toestand beheersbaar is en blijft, met name in de ziekenhuizen. Dat is het resultaat van de succesvolle vaccinatiecampagne. Meer dan 90% van de 65-plussers en de kwetsbare personen in ons land is volledig gevaccineerd; nagenoeg 70% van de totale bevolking is gevaccineerd. België hoort daarmee tot de best presterende vaccinatielanden van de Europese Unie en de wereld.

Nieuwe stap in het Zomerplan

Aangezien de vooropgestelde doelstelling van een vaccinatiegraad van 70% van de volwassenen werd gehaald, beslist het Overlegcomité om vanaf 1 september de volgende stap in het Zomerplan te zetten.

Het gaat concreet om:

1. Samenkomsten in de private ruimte

Geen beperkingen meer voor samenkomsten in huis of in toeristische logies.

2. Telewerk

Het Overlegcomité nodigt de bedrijven uit om telewerk structureel te verankeren.

3. Professionele horeca-activiteiten

Geen beperkingen meer op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis), aantal personen per tafel, afstand tussen tafelgezelschappen, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien vervalt.

Bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht gelden.

Discotheken en dancings zullen kunnen openen vanaf 1 oktober op basis van verscherpte protocollen inzake luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte. Vanaf 1 oktober is dansen in cafés opnieuw toegelaten. De deelstaten kunnen altijd beslissen om deze modaliteiten verstrengd toe te passen.

4. Activiteiten in georganiseerd verband

Geen beperkingen meer voor activiteiten in georganiseerd verband, in bijzonder georganiseerd door een club of vereniging.

5. Privéfeesten

Geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften.

6. Erediensten

Geen beperkingen meer op burgerlijke huwelijken, begrafenissen, de individuele en collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging, het individueel of collectief bezoek aan een gebouw voor de eredienst of niet-confessionele morele dienstverlening.

De mondmaskerplicht blijft behouden.

7. Evenementensector en Covid Safe Ticket

Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.

Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM.

Vanaf 1 oktober wordt deze drempel minstens verhoogd tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Gezien de lagere vaccinatiegraad in een aantal gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangegeven een reeks versoepelingen vanaf 1 september niet toe te passen, onder meer op het vlak van horeca en telewerk.

Verplicht dragen van mondmasker en respecteren veilige afstand

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Daarom blijft het dragen van een mondmasker verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen. Ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen blijft de mondmaskerplicht gelden, zoals bepaald door de bevoegde lokale overheid.

Vanaf 1 september is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.

Het volgende overlegcommité staat gepland voor half september. Daar zal besist worden over onder andere de mondmaskerplicht en het afbouwen van de federale fase in deze corona pandemie.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcommité 18.06.21: Nieuwe versoepelingen op 27 juni 2021
20 jun : 11:14  by William Keuninckx
“We zijn op de goeie weg, de cijfers zijn een stuk beter. We zijn geen rood land meer, binnenkort kleuren we waarschijnlijk zelfs groen. De eerder aangekondigde versoepelingen uit het zomerplan kunnen dus doorgaan”, vatte premier Alexander De Croo (Open Vld) de persconferentie na het Overlegcomité aan. De versoepelingen gaan zelfs enkele dagen vroeger dan 1 juli in, namelijk op 27 juni.

HORECA:
Cafés en restaurants mogen weer tot 1 uur ‘s nachts open blijven, in de plaats van tot 23.30 uur nu. Het gezelschap aan tafel wordt opgetrokken van vier naar acht. Horecazaken mogen ook plexiglas gebruiken op hun buitenterrassen, zodat de tafeltjes iets dichter bij elkaar kunnen worden gezet. Caféspelen zoals biljart of darts worden opnieuw toegelaten, maar dan wel met mondmaskers.

THUIS:
Thuis mogen we binnenkort weer met acht volwassenen samenkomen. Het samenscholingsverbod van meer dan 10 mensen overdag en 4 ‘s nachts gaat op de schop.

WINKELEN:
Alle beperkingen bij het winkelen worden opgeheven.

WERKEN:
Telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel aangeraden.

SAMENKOMSTEN:
Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten ontvangen. Feesten en recepties binnen kunnen zonder beperking plaatsvinden, zolang er per tafel maximaal acht personen zitten en het sluitingsuur van 1 uur wordt gerespecteerd. Een dansfeest is en blijft niet toegelaten.

EVENEMENTEN:
Culturele voorstellingen, muziekconcerten of sportwedstrijden mogen binnen 2.000 toeschouwers ontvangen. Iedereen moet nog altijd een mondmasker dragen en op veilige afstand van elkaar zitten. Evenementen buiten, zoals voetbalwedstrijden, mogen tot 5.000 personen ontvangen als er gewerkt wordt het met Covid Safe Ticket. De mondmaskerplicht vervalt bij outdoor-evenementen als men zit. Op grote evenementen mag er ook met afhaalmaaltijden worden gewerkt.

MARKTEN:
Markten mogen doorgaan met 5.000 aanwezigen en eenrichtingsverkeer. In juli en augustus moet er nog altijd een mondmasker worden gedragen. Dezelfde regels gelden voor kermissen.

JEUGDKAMPEN:
Jeugdkampen mogen weer met overnachting en met maximum 100 personen. Ook jeugdactiviteiten en het verenigingsleven mogen met datzelfde maximum weer op gang komen. Pre-testing wordt wel ten zeerste aanbevolen.

SPORTEN:
Amateursporten kunnen doorgaan zonder beperkingen. Kleedkamers en douches mogen opnieuw worden gebruikt.

VAKANTIE:
Naast uw eigen gezin mag u met acht extra mensen een vakantiehuisje huren. Kinderen onder 12 worden hierin niet meegerekend. Toeristische logies waar plaats is voor groepen groter dan 15, tellen geen beperkingen zolang de protocollen worden gevolgd. Voor 27 landen geldt het ‘noodremprincipe’: Belgen - ook volledig gevaccineerden - die terugkeren uit deze landen moeten verplicht 10 dagen in quarantaine, met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 16 juli.
“Op dat moment zouden veel van de overblijvende beperkingen afgeschaft moeten worden”, besluit De Croo.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Overlegcomité 4/6/2021 : Horeca binnen open 9/6/2021, sluitingsuur 23u30
04 jun : 21:19  by William Keuninckx
Sluitingsuur horeca, veilig reizen en grote evenementen: dit heeft het Overlegcomité beslist
Festivals met maximum 75.000 bezoekers eind augustus, horecazaken die binnen en buiten open mogen tot 23.30 uur en twee prikken nodig om als gevaccineerd beschouwd te worden: het Overlegcomité heeft vrijdag enkele belangrijke knopen doorgehakt voor de komende maanden. Een overzicht.


“We hebben vandaag vooral vooruitgekeken”, zei een zichtbaar optimistisch gestemde premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie. “Naar een zomer waar we al van hebben mogen proeven de voorbije dagen. We zien een sterke daling in de cijfers, en dat maakt meer mogelijk.”

Horeca
- Wanneer de horecazaken op 9 juni ook binnen weer open mogen, moeten die sluiten om 23.30 uur. Zowel binnen als op de terrassen kunnen de klanten tot dat tijdstip iets eten en drinken.
- De huidige regels voor de horeca zouden blijven gelden. Er verandert niets in verband met het gebruik van plexiglas. En ook mag je nog steeds slechts met vier personen aan een tafel zitten, behalve als je gezin groter is.
- Wat wel nieuw is, is dat hotels voortaan vanaf 5 uur ’s ochtends ontbijt mogen serveren.

Evenementen
- Grote evenementen buiten mogen vanaf 13 augustus 75.000 bezoekers ontvangen. Dat is goed nieuws voor de grote festivals Pukkelpop en Tomorrowland, die eind augustus georganiseerd worden, en voor de Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps.
- Tussen 1 juli en 31 augustus keurt het Overlegcomité een dertigtal testevenementen goed om kennis te verwerven.

Reizen
- Wie naar een groene of oranje zone reist, moet bij terugkeer niet in quarantaine en moet geen negatieve test kunnen voorleggen.
- Wie gevaccineerd is, mag met het coronapaspoort naar rode zones reizen zonder getest te moeten worden of in quarantaine te moeten. Discussiepunt was wanneer iemand als gevaccineerd beschouwd wordt: na één dosis al of pas na twee prikken? Het Overlegcomité koos ervoor de lijn te volgen van veel andere landen: pas na twee prikken - of één prik van het Johnson & Johnson-vaccin - en daarna twee weken wachten om het vaccin tijd te geven om te werken, krijg je het label ‘gevaccineerd’.
- Wie ervoor kiest zich niet te laten vaccineren, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij vertrek en bij terugkomst of kunnen aantonen dat hij of zij recent besmet is geweest en antistoffen heeft. Daarover maakte premier De Croo donderdag al bekend dat die twee tests gratis zullen zijn voor mensen die nog niet de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren.
- Hetzelfde geldt voor mensen die vanuit het buitenland naar België komen: zij moeten ofwel twee weken geleden hun tweede vaccin gehad hebben, ofwel een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.
- Wie terugkeert uit een zone met heel hoog risico, waar bijvoorbeeld een zorgwekkende variant rondgaat, moet verplicht tien dagen in quarantaine met een PCR-test op de eerste en de zevende dag van die quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test afgelegd hebben.
- Vanuit die zones met hoog risico geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en die zich de afgelopen twee weken in die zone geweest zijn. Er geldt een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten tien dagen in quarantaine met een PCR-test op de eerste en de zevende dag.
- Kinderen jonger dan 12 jaar die reizen moeten geen PCR-test ondergaan.

Het Overlegcomité komt opnieuw samen op 11 juni. Daar zal verder vooruitgeblikt worden naar de zomer.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
0
Ga naar pagina   <<        >>