Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
zondag 26 april 2020
Overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd in mei
26 apr : 11:50  by William Keuninckx
Het overbruggingsrecht - een vervangingsinkomen voor zelfstandigen getroffen door de coronacrisis - wordt verlengd in mei. De ministerraad heeft daarover een koninklijk besluit goedgekeurd, zo meldt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR).

Door het overbruggingsrecht kunnen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken een maandelijks vervangingsinkomen ontvangen van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro met gezinslast. Door de coronacrisis werden de voorwaarden voor maart en april versoepeld. Er komt nu dus een verlenging voor mei. Op 17 april hadden de sociale verzekeringsfondsen al 343.248 aanvragen voor een vervangingsinkomen ontvangen van zelfstandigen getroffen door de coronacrisis.

Of er opnieuw een aanvraag moet gebeuren bij het sociaal verzekeringsfonds voor de verlenging, is nog niet bekend. Afibel brengt dit zoals voorheen in orde voor de clienten
vrijdag 24 april 2020
Exit strategie : versoepeling vanaf 4 mei 2020
24 apr : 23:33  by William Keuninckx
De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmiddag samengezeten om de maatregelen te bespreken die de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen moeten gaan. Zoals verwacht komt er een versoepeling.

De exit van de lockdown zal in fasen verlopen waarbij de monitoring een cruciale rol gaat spelen. Tot de nationale veiligheidsraad anders beslist, blijven alle huidige maatregelen gelden.

De data die voorop worden gesteld zijn :
4 mei : Bedrijven starten weer op
11 mei : Alle winkels gaan open
18 mei : Kappers en andere contact beroepen mogelijk weer open
8 juni: Restaurants mogelijk weer open
juni ?: Cafés open

Winkels
Nadat eerder al de doe-het-zelfzaken mochten heropstarten, volgen op 4 mei ook de groothandels. Hetzelfde geldt voor handelszaken die op bedrijven gericht zijn. Alle andere winkels mogen weer open vanaf 11 mei. Er gelden wel strikte voorwaarden. Net als in de supermarkten zal slechts een beperkt aantal mensen tegelijk de winkels binnen mogen. Ook moeten de winkeliers hygiënische voorzorgsmaatregelen nemen.

Horeca en cultuur.
Hotels mogen open blijven, restaurants en bars blijven voorlopig dicht. Vanaf 18 mei wordt overwogen om de musea te openen. De eventuele heropening van restaurants en cafés is ten vroegste voor 8 juni.
Over kleinere evenementen is nog geen beslissing genomen. Een beslissing daarover wordt voor 31 mei genomen. Massa-evenementen blijven sowieso verboden tot en met 31 augustus.

Bedrijven
Bedrijven mogen de deuren openen op 4 mei. Ze moeten wel respect hebben voor de regels van social distancing en moeten indien nodig maatregelen nemen. Telewerken blijft de norm in de mate van het mogelijke.

Kappers
Wie er al naar uitkijkt om op 11 mei zijn haardos te laten kortwieken, kan het vergeten. Contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures moeten hun zaak voorlopig gesloten houden. De opening van kapsalons wordt ‘bestudeerd’ voor 18 mei.

Reizen en vrije tijd
Niet-essentiële reizen in binnen- en buitenland blijven na 4 mei verboden, maar vanaf 11 mei kunnen daguitstappen in het binnenland (eventueel naar tweede verblijven) overwogen worden. Eind mei zal een beslissing genomen worden over de zomerkampen van jeugdbewegingen, meerdaagse reizen in binnen- en buitenland en de eventuele opening van dierentuinen en pretparken. Dat zal ten vroegste voor 8 juni zijn. Ook of buitenlandse reizen deze zomer mogelijk zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Scholen
De scholen heropenen 18 mei met proefdraaien op 15 mei.
De eerste 2 leerjaren en het 6de leerjaar van het basisonderwijs en het middelbare onderwijs gaan eerst open. Het kleuteronderwijs gaat ten vroegste eind mei weer open.

Mondmaskers
Het gebruik van mondmaskers wordt aangeraden op publieke plaatsen waar social distancing niet mogelijk is en verplicht vanaf 12 jaar op het openbaar vervoer.
Op de werkvloer is de werkgever verplicht om mondmaskers en handgels te voorzien.

Voor alle andere zaken die de nationale veiligheidsraad met betrekking tot sporten en de familie verwijzen we naar de nieuwssites.
Ga naar pagina   <<        >>