Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
vrijdag 13 maart 2020
4000 euro premie voor zaken die moeten sluiten door Corona virus.
13 mrt : 14:43  by William Keuninckx
De Vlaamse regering maakt nieuwe steunmaatregel bekend :
-Hinderpremies voor zaken die moeten sluiten: net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse regering nu in een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Dat moet ernstig inkomensverlies deels compenseren. Bedrijven die tot 3 april permanent moeten sluiten door de coronacrisis krijgen een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro. Dat is al zeker het geval door cafés, restaurants en discotheken. Wie alleen in het weekend moet sluiten (alle andere winkels behalve voedingwinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan 2.000 euro krijgen. Voor al deze bedrijven, winkels en horecazaken zou daar 160 euro per dag bijkomen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten.

UPDATE 17.3.2020 21u
Premie 4.000 euro ook bij take away en delivery.
Aanvankelijk werd gesteld dat enkel zaken die VOLLEDIG zouden sluiten recht hadden op 4.000 euro. Inmiddels meldt Horeca Vlaanderen dat Vlaams Minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft bevestigd dat het aanbieden van take away en/of delivery het aanvragen van de premie van 4.000 euro niet in de weg staat.

Hoe de premie aanvragen? Via de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen geef je jouw naam en email adres. Daarna krijg je een link en kan je met behulp van jouw identiteitskaart en pincode de premie aanvragen. Je registreren kan via deze -link-


- 100 miljoen euro crisismaatregelen voor ondernemingen:
de Vlaamse regering heeft 100 miljoen euro waarborg staan aan banken om leningen van ondernemingen én zelfstandigen terug te betalen. “Als je dat in volume uitrekent, betekent dat we nu al 1.000 leningen van 100.000 euro kunnen waarborgen voor 75 procent”, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ook de voorwaarden om bepaalde subsidies te krijgen worden versoepeld.

- Aanslagbiljetten grondbelasting komen later:
de aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing aan bedrijven worden niet in mei, maar pas in september verstuurd. “Specifiek aan ondernemingen stellen we daarmee 1 miljard aan belastingen uit. Zij krijgen dan tot eind november om die bedragen te betalen”, zegt minister Matthias Diependaele.

Deze maatregel komt bovenop wat er al federaal was geregeld :
-Ondernemingen die werknemers tijdelijk niet kunnen tewerkstellen ten gevolge van het coronavirus kunnen beroep doen op:
*Tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door corona
*Tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen door corona. Wanneer je nog geen erkenning hebt als ‘onderneming in moeilijkheden’ dan kan je voor bedienden in afwachting van deze erkenning tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht inroepen.

-Ondernemingen die kunnen aantonen dat ze economisch getroffen worden door het coronavirus kunnen van een aantal fiscale maatregelen genieten:
*Gespreide betaling in de personenbelasting en de vennootschapsbelasting zonder boetes of nalatigheidsinteresten (tot en met 30 juni 2020)
*Gespreide betaling in de btw zonder boetes of nalatigheidsinteresten (tot en met 30 juni 2020)
*Gespreide betaling in de bedrijfsvoorheffing zonder boetes of nalatigheidsinteresten (tot en met 30 juni 2020)

-Je kan ook gebruik maken van maatregelen in verband met sociale zekerheidsbijdragen:
*Mogelijk afbetalingsplan voor ondernemingen
*Uitstel van betaling of vrijstelling voor zelfstandigen
*Zelfstandigen komen in aanmerking voor het overbruggingsrecht indien ze hun activiteit moeten stopzetten. (meer info op maatregelfiche-overbruggingsrecht_voor_zelfstandigen_coronavirus-3585.pdf)

-Vrijstelling van boetes of sancties voor bedrijven of dienstverleners die door het coronavirus de federale overheidsopdracht die aan hen is toegewezen niet of niet tijdig kunnen uitvoeren.

Wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.