Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
woensdag 06 mei 2020
Exitstrategie : Alle winkels weer open op 11 mei
06 mei : 20:52  by William Keuninckx
De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag beslist om groen licht te geven voor fase 1b van de exitstrategie. Dat betekent dat vanaf maandag 11 mei alle winkels weer open mogen.

Winkels
Nu is bevestigd dat maandag alle winkels open mogen, na de voedingswinkels, doe-het-zelfzaken, tuincentra en stoffenzaken eerder. Voor elke klant moet 10 vierkante meter worden voorzien. Klanten mogen 30 minuten winkelen, met uitzondering van kleine winkels. 'We raden ten sterkste aan dat elke klant mondbescherming draagt, met respect voor het bewaren van de afstand', aldus Wilmès. Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer, in luchthavens en in scholen voor leraars en kinderen vanaf 12 jaar.
Boodschappen doen, moet alleen en in een stad of gemeente dicht bij de woon- of werkplaats, stelt de Veiligheidsraad. Voor ouders met kinderen onder 18 jaar en mensen die bijstand nodig hebben, geldt een uitzondering. In winkels geldt voorrang voor 65-plussers, minder mobiele mensen en verzorgend personeel. Excursies en toeristische uitstappen zijn verboden. Het is aangeraden om naar de winkel te gaan dichtbij uw woonplaats of werkplaats. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.

Markten
De markten blijven dicht. Vanuit de politiek sijpelden de voorbije dagen signalen door dat de regels voor markten in open lucht versoepeld zouden worden.
Alleen individuele marktkramen (food en non-food) zullen worden toegestaan, en dit door de lokale autoriteiten en op de gebruikelijke locaties. Zoals overal zal de veiligheidsafstand moeten worden gerespecteerd.
Individuele marktkramen, foodtrucks en ook ijskarren kunnen met toestemming van de lokale overheden hun goederen verkopen.

Horeca blijft dicht
Cafés en restaurants blijven dicht. Hotels zijn open.
Ten vroegste op 8 juni zullen restaurants weer (beperkt) open kunnen. De opening zal gefaseerd gebeuren. Cafés zullen als laatste (juli?) open mogen gaan.

Fase 2 mogelijk al op 18 mei
Voor markten, bibliotheken, musea, dierentuinen, kappers en schoonheidssalons worden de mogelijkheden bekeken. Ook wordt overwogen of meer mensen op huwelijken - nu enkel het koppel en hun getuigen - en begrafenissen - nu 15 -toegelaten worden.
Volgende woensdag volgt een nieuwe Veiligheidsraad om de fase vanaf 18 mei voor te bereiden.

Tweede verblijven
Ook de toestemming voor mensen om weer naar hun tweede verblijf te gaan, is uitgesteld. Eerst was sprake van 18 mei, maar volgens Wilmès zal dat niet voor 8 juni kunnen.

U kan hier de volledige tekst van de premier lezen