Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
vrijdag 26 juni 2020
Versoepeling corona maatregelen vanaf 1 juli 2020
26 jun : 14:10  by William Keuninckx
De Nationale Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juli aangekondigd. Een overzicht van de beslissingen.

Vergroting bubbel tot 15 mensen
Vanaf 1 juli wordt het aantal van 10 sociale contacten per week verhoogd tot 15. Als u iets in groep doet, moet die groep ook tot 15 personen worden beperkt.


Heropening vrijetijdsactiviteiten
Bepaalde vrijetijdsactiviteiten waren tot nu toe gesloten. Onderstaande zaken zullen kunnen heropenen onder bepaalde voorwaarden:

• Zwembaden en wellnesscentra

• Pretparken en binnenspeeltuinen

• Theaters en bioscopen

• De casino’s en de speelzalen

• Congreszalen

• Receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen

Zij kunnen, net als de andere zaken, openen op voorwaarde dat ze de voorschriften toepassen. De algemene regels zijn vergelijkbaar met wat al van kracht is voor andere activiteiten:

• Het verplicht naleven van de veiligheidsafstand

• Het werken met tijdslots en crowdmanagement

• Het schoonmaken van de infrastructuur

• En zeker het dragen van mondmaskers dat sterk blijft aanbevolenEvenementen: tot 200 mensen binnen, 400 buiten
De publiekslimieten voor evenementen die wel kunnen doorgaan, blijven gehandhaafd. Die worden vastgelegd door de bevoegde ministers en de experts van de GEES. Het gaat om 200 personen binnen en 400 personen buiten.

“Deze capaciteitslimiet zal in augustus geherevalueerd worden tot 400 binnen en 800 buiten, als de gezondheidssituatie het toelaat. Een uitzondering kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek om die limiet te overschrijden, met respect voor de gezondheidsregels.”

Dat geldt ook voor manifestaties, die ook altijd aangevraagd moeten worden bij de lokale autoriteiten.


Versoepelde regels voor winkels en markten
Naast de activiteiten die hervat kunnen worden, hebben de Nationale Veiligheidsraad en de experts beslist om bepaalde regels te versoepelen voor winkels en markten.

Vanaf 1 juli kunt u naar de winkel met mensen uit uw contactbubbel. U hoeft dus niet meer alleen te gaan winkelen en hoeft zich ook niet meer aan een tijdslimiet te houden. U moet wel nog altijd de veiligheidsafstand respecteren. Voor de markten blijven de protocollen van toepassing, maar er is dan geen beperking meer wat het aantal kramen betreft. De gezondheidsvoorschriften moeten nog altijd worden nageleefd.


Mondmasker niet verplicht in winkels
Verscheidene experts hadden opgeroepen om mondmaskers in winkels te verplichten. Toch heeft de Veiligheidsraad dat niet beslist. Waarom?

“Er is vandaag geen epidemiologische reden om die verplichting op te leggen”, aldus premier Wilmès. De situatie wordt dag na dag beter, dan kunnen we mensen niet vragen om dat te doen. De experts hebben hun advies wat aangepast in het licht van de recentste cijfers. De tweede golf? Verplichtingen kunnen we pas opleggen als we ze kunnen uitleggen. We hebben de afgelopen maanden overleefd zonder mondmaskers, dan is het vreemd om die verplichting nu op te leggen. Maar we blijven mondmaskers wel sterk aanbevelen.”


Nog geen massa-evenementen of nachtleven
“U zult intussen al begrepen hebben dat volgende activiteiten in dit stadium helaas nog niet kunnen hervatten: activiteiten gelinkt aan het nachtleven, zoals nachtclubs en massa-evenementen”, aldus premier Sophie Wilmès. “Wij zijn ons er terdege van bewust dat dit voor de betrokken sectoren een groot probleem vormt. We zullen ze zeker moeten blijven steunen om de gevolgen van deze langdurige inperking op te vangen.”