Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
Overlegcomité 4.3.2022 : Naar code geel op maandag 7 maart
04 mrt : 23:09  by William Keuninckx
Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist dat we komende maandag naar code geel gaan. Zo goed als alle coronamaatregelen verdwijnen daarmee.
De mondmaskerplicht verdwijnt bijna overal.


Covid Safe Ticket
Concreet verdwijnt de coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) in de schuif en moet het CST dus niet meer getoond worden in de horeca of bij evenementen.
Vanaf maandag 7 maart zal de scan app van het CST niet meer werken omdat deze door de overheid wordt uitgeschakeld. In het buitenland kan men wel nog de QR-code scannen.

Ook zowat alle andere coronamaatregelen en -beperkingen qua bezoekersaantallen vallen weg. Alleen de CO2-meters blijven verplicht, net als de ventilatienormen.

Mondmaskerplicht
Verder wordt op de meeste plekken ook de mondmaskerplicht geschrapt. Enkel op het openbaar vervoer en in de zorg moet iedereen boven de 12 jaar nog een mondmasker gedragen worden. Ook in het onderwijs verdwijnt het mondmasker. Toch blijft het dragen van een mondmasker aanbevolen bij grote drukte, in binnenruimtes of wanneer de afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden. Ook voor kwetsbare personen blijft het gebruik van een FFP2-mondmasker aangeraden.

Reizen
Vanaf 11 maart worden de reisregels aangepast. Zo vervalt de algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het PLF zal enkel nog moeten ingevuld worden voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd na afloop van het Overlegcomité. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten vervalt ook de test- en quarantaineverplichting.

Testing en quarantaine
Ook de test- en quarantaineverplichtingen vallen weg voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie geldige COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel). “Wie niet in het bezit is van een van deze certificaten en je komt als Belg uit een land dat donkerrood is, dan is er nog wel een testverplichting. Maar voor de rest is het gewoon het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) tonen”, aldus Vandenbroucke. Voor mensen die uit landen komen met zogenaamde verontrustende varianten (Variants of Concern of VOC), blijven wel de specifieke test- en quarantaineregels gelden.

Bedoeling is ook om op 11 maart de epidemische noodsituatie op te heffen, waarmee meteen een einde komt aan de federale fase van het crisisbeheer. Die federale fase werd bijna exact twee jaar geleden, op 13 maart 2020, afgekondigd.

Het volgende Overlegcomité staat gepland op 25 maart waarbij er gekeken wordt of de barometer kan worden afgeschaft.Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden