Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:




Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
Belastingformulier nog maar eens dikker geworden
26 mrt : 22:41  by William Keuninckx
Het Vlaamse aangifteformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar 839 codes. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. En toen waren er ook al 18 bijgekomen. Net als vorig jaar hebben de meeste nieuwe codes te maken met de coronasteunmaatregelen.

Met tien codes erbij is de Vlaamse belastingbrief alweer wat aangedikt. “Bekijken we het op landelijk vlak, dan zijn er zelfs 48 codes bijgekomen en slechts 34 geschrapt”, zegt Rosseel, adviseur fiscaliteit op de nationale studiedienst van het ACV. “Net als vorig jaar komt de toename op rekening van de coronamaatregelen: 18 nieuwe codes zijn volledig covid-gerelateerd. Denk aan de eenmalige premie en uitkeringen in het kader van het overbruggingsrecht, of nog aan de belastingvermindering voor kwijtgescholden huur of voor het verwerven van nieuwe aandelen in bedrijven die door covid hun omzet zwaar hebben zien dalen. Voorts zijn er nog acht codes bijgekomen die slaan op de relancemaatregelen die in het leven werden geroepen om de gevolgen van covid te beperken.”

Nieuwigheden

Belangrijke bron van geschrapte codes is de nieuwe manier waarop buitenverblijven in het buitenland moeten worden aangegeven. “Dat gebeurt voortaan op dezelfde manier als die in eigen land, op basis van een vastgesteld kadastraal inkomen”, zegt Eric Van Laecke van de ACV-belastingservice, die nog enkele belangrijke nieuwigheden aanstipt: “Het belastingvrij bijverdienen in het kader van het verenigingswerk is flink teruggeschroefd. Ook de fiscale behandeling van een ouder, grootouder, broer of zus ouder dan 65 jaar ten laste verandert: voortaan moeten die zorgbehoevend zijn om nog recht te hebben op de verhoogde belastingvrije toeslag, al is er wel een overgangstermijn voorzien. En privépersonen die een laadpaal installeerden voor hun elektrische wagen, genieten onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering.”

Hopelijk tijdelijk

Een pak van die ruim 800 codes mag dan al amper of hooguit door een handjevol mensen worden gebruikt, het valt op dat er jaar na jaar meer codes bijkomen dan er verdwijnen. “Ik merk bij de politiek inderdaad een zekere koudwatervrees om zelfs in amper gebruikte voordelen – met bijbehorende codes – te snoeien”, zegt Koen Janssens, hoofdredacteur Fiscale actualiteit (Kluwer).

Of de belastingplichtige zich dan maar moet neerleggen bij een almaar ingewikkelder aangifte? “We kunnen ons alvast met twee dingen troosten. Aangezien de coronamaatregelen – dat durven we toch te hopen – tijdelijk van aard zijn, zullen die codes wel weer verdwijnen, misschien al in de aangifte van volgend jaar. En de fiscus vult zelf almaar meer codes vooraf in op Tax-on-web, op basis van attesten en documenten die hij krijgt. Dat maakt het invullen van de aangifte ook een pak minder lastig.”

Al doe je er als burger goed aan die vooraf ingevulde aangifte goed te controleren, gezien de fouten de voorbije jaren.


Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden