Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
woensdag 27 december 2023
Wat brengt het jaar 2024 ?
27 dec : 11:23  by William Keuninckx
Op 1 januari 2024 worden op fiscaal vlak enkele zaken afgeschaft en andere zaken worden aangepast. Hierna overlopen we de belangrijkste dingen die volgend jaar gaan wijzigen. Zoals elk jaar is er goed nieuws en slecht nieuws.


KOPEN, BOUWEN OF VERBOUWEN

Einde verlaagd btw-tarief op zonnepanelen en zonneboilers. Het gunstige btw-tarief van 6 procent voor zonnepanelen en -boilers, van kracht sinds 1 april 2022, verdwijnt op 1 januari; vanaf dan geldt het standaardtarief van 21 procent. Voor warmtepompen blijft het verlaagde btw-tarief van 6 procent dan toch behouden voor woningen jonger dan 10 jaar; oudere woningen genieten sowieso dat verlaagde btw-tarief.

Afschaffing federale woonbonus. Wie in 2024 een tweede woning wil kopen als opbrengsteigendom of tweede verblijf, heeft geen recht meer op het voordeel voor “federaal langetermijnsparen voor kapitaalsaflossingen van niet-eigen woningen”, in de volksmond ‘de woonbonus tweede woning’ of ‘federale woonbonus’ genoemd. Die belastingvermindering bedroeg 30 procent op maximaal 2.350 euro, hetzij een voordeel van ongeveer 700 euro per jaar.

Geen premie meer voor zonnepanelen. Normaal zou de premie voor zonnepanelen in 2024 halveren naar 375 euro (in 2023 nog 750 euro), maar ”de prijzen zijn zodanig gedaald dat een extra subsidie vanuit het geld van de belastingbetaler niet meer nodig is”, aldus de Vlaamse regering.

Premie voor appartementsbewoners. Vanaf het voorjaar van 2024 kan je als eigenaar-bewoner binnen de Vlaamse ‘Mijn Verbouwpremie’ een aanvullende premie aanvragen na de energetische renovatie van de gemeenschappelijke delen binnen het flatgebouw. De premie is wel beperkt tot de laagste of middelste inkomenscategorie en sociale verhuurders.

Strengere regels voor verlaagd btw-tarief ‘sloop en heropbouw’. De federale regering heeft beslist om het verlaagde btw-tarief van 6% te verlengen voor particulieren. Zij het onder voorwaarden: de bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 m² zijn, de gesloopte en heropgebouwde woning moet 5 jaar als enige en eigen woning dienen of ze moet langdurig verhuurd worden in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid. Wie een heropgebouwde woning koopt via een bouwpromotor komt helaas niet meer in aanmerking en betaalt 21 procent btw. Al zijn er wel overgangsmaatregelen: wie een heropgebouwde woning via een bouwpromotor aankocht en de omgevingsvergunning voor de heropbouw indiende voor 1 juli 2023, geniet wel nog het verlaagde tarief voor alle werkzaamheden die betaald of gefactureerd worden voor eind 2024. In de 32 centrumsteden met een permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent volstaat het dat de vergunning voor de heropbouw is aangevraagd vóór 1 januari 2024.

Extra premie voor asbestverwijdering verlengd. De extra premie van 8 euro/m² voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen) of dakisolatie (niet-residentiële gebouwen) wordt verlengd. Aanvragen kunnen nu worden ingediend tot eind 2025, wat inhoudt dat facturen opgemaakt in 2024 en 2025 ook in aanmerking komen voor de premie op voorwaarde dat je de aanvraag tijdig indient.

Minder dossierkosten bij woonlening. Vanaf 1 januari mogen banken nog maximum 350 euro aan dossierkosten aanrekenen. Voordien was dit nog 500 euro. En als je een herfinanciering overweegt, zullen de dossierkosten vanaf januari ook dalen: van 250 naar 175 euro. De intrest op woonleningen is ook een stuk gedaald, waardoor lenen weer goedkoper wordt.

Meeneembaarheid registratierechten afgeschaft. Kocht je voor 2022 de woning waar je gedomicilieerd bent en heb je je oog laten vallen op een andere woning (geen tweede verblijf), dan kon je tot 31 december 2023 de registratierechten die je voor je huidige woning betaalde, deels recupereren bij de aankoop van je nieuwe woning. Wie de authentieke akte van de nieuwe woning ondertekent na 31 december 2023, zal echter 3 procent registratierechten moeten betalen.

UW BANKZAKEN
Na vier jaar ’bevriezing’ worden in 2024 de grensbedragen voor de fiscale vrijstelling op spaarboekjes en pensioensparen weer geïndexeerd. Voor pensioensparen geldt de vrijstelling van belastingen volgend jaar tot een maximuminleg van 1.020 euro (aan 30 procent) of tot 1.310 euro (aan 25 procent); tot nu was dat 990 en 1.270 euro. De belastingvrijstelling op intresten op gereglementeerde spaarboekjes stijgt van 980 naar 1.020 euro, die op dividenden gaat van 800 naar 833 euro. De aftrekbaarheid van het langetermijnsparen klimt van 2.350 naar 2.450 euro

Bron HLN