Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:




Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
zaterdag 23 maart 2019
Rente blijft laag tot 2020
23 mrt : 08:28  by William Keuninckx
De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan dat ze de beleidsrente nog minstens tot eind 2019 handhaaft op het huidige historische lage niveau van 0%. Maar wat betekent dat voor uw geldbeugel?
De hoofdtaak van de ECB omvat het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied, om de koopkracht van de gemeenschappelijke munt in stand te houden. Ze mikt daarvoor op een inflatie van 2 procent. Een opgave die Mario Draghi, de huidige president van de ECB, al heel wat kopzorgen heeft bezorgd. Hij dreigt een uniek record neer te zetten, aangezien hij gedurende zijn ambtstermijn van acht jaar de beleidsrente geen enkele keer heeft verhoogd.
Op de recente bestuursvergadering pijnigde de ECB zich de hersenen over hoe ze de lage economische groei en inflatie kan opkrikken. Naast het verstrekken van kredieten aan de commerciële banken beschouwt de ECB ook de beleidsrente als een belangrijk instrument. Ze blijft minimum tot 2020 gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0%.
Dat heeft ook een impact op uw spaarboekje en woonkrediet.

Sparen: bodemrentes behouden
De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen, aangezien ze zelf goedkoop geld ter beschikking krijgen van de ECB. Bovendien knabbelen de lage hypotheekrentes aan de winsten die de banken uit woonleningen genereren, zodat ook daar weinig ruimte is om iets door te schuiven naar de spaarders. Dat alles doet vermoeden dat onze spaarrekening de komende maanden niet meteen gouden tijden zal beleven.

Kredieten blijven ‘goedkoop’
Bij een lage rente kunnen bedrijven en consumenten goedkoper geld lenen. De ECB wil op die manier investeringen aanmoedigen. Bovendien tempert de inflatie de rente. Die stijgt nauwelijks en klokte in januari af op 1,38 procent. Dat is nog een eind verwijderd van de ongeveer twee procent die de ECB beoogt.
Het lijkt er dus sterk op dat de rente voor een woonkrediet weinig tot niet zal stijgen. De gemiddelde Belgische rentestand van woonleningen met een looptijd van twintig jaar schommelde het afgelopen jaar tussen 1,5 procent en 2 procent. Wie nu bij de bank aanklopt, mag dus eenzelfde percentage verwachten.