Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
maandag 27 juli 2020
De Nationale Veilgheidsraad van 27 juli verstrengt de maatregelen
27 jul : 18:22  by William Keuninckx
“We zijn erg bezorgd. Het virus afremmen en een nieuwe lockdown vermijden blijft het doel.” Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) maandagmiddag gezegd op de persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Hieronder een overzicht van de nieuwe maatregelen.

Bubbel
Vanaf woensdag 29 juli en voor minstens vier weken lang, dus tot eind augustus, wordt de sociale bubbel verkleind. Tot nu was de sociale bubbel voor elke individu beperkt tot 15 personen per week. Vanaf woensdag worden dat dezelfde 5 personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling.
Die 5 personen zijn mensen bovenop uw gezin met wie u dus nauwe contacten mag hebben. Dat zijn, zo zei Wilmès in de vragenronde, mensen waarmee je langere periode in contact komt en waarbij je de afstandsregels niet altijd kan respecteren.

Evenementen
De Veiligheidsraad vraagt de lokale autoriteiten dat ze alle evenementen in hun gemeente opnieuw nakijken en als er risico zou zijn te annuleren. De grote evenementen worden verkleind, het aantal toeschouwers wordt gehalveerd.
-Voor grotere evenementen binnen zullen tot 100 mensen toegelaten worden, buiten gaat het tot 200 mensen. Op deze evenementen zijn mondmaskers verplicht. Andere niet-begeleide activiteiten, zoals huwelijken, banketten, recepties… worden beperkt tot 10 personen. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet meegeteld te worden.
-Voor zomerkampen voor jongeren, stages en speelpleinwerking telt deze regel niet. De organisatie van begeleide activiteiten zoals sporten, verandert niet.

Op de werkvloer
Telewerk wordt opnieuw sterk aangeraden als het mogelijk is. Er zijn ook enkele andere mogelijkheden tot alternatieve systemen, zoals het roteren tussen collega’s.

Mondmaskers
De mondmaskerplicht is nu vooral lokaal geregeld, omdat burgemeesters zelf mogen beslissen over de maatregelen voor hun grondgebied. Een mondmasker dragen wordt ook na deze Veiligheidsraad niet verplicht, maar wie buiten komt, moet er wel een op zak hebben.

Registratieplicht horeca
Tijdens de vorige Nationale Veiligheidsraad werd er al beslist dat er contactinformatie moet achtergelaten worden in de horeca. Dat wordt nu uitgebreid naar andere plaatsen zoals wellnesscentra en sportlessen. Een volledige lijst zal later gepubliceerd worden.

Winkelen
Voortaan zullen mensen opnieuw alleen moeten winkelen of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft. Daarnaast wordt er ook opnieuw een tijdslimiet van 30 minuten ingesteld.

Gratis treinritten
De gratis rittenkaart voor het openbaar vervoer, die op 17 augustus zou ingaan, is uitgesteld.
woensdag 15 juli 2020
Corona Ondersteuningspremie van 2000 euro kan nu worden aangevraagd
15 jul : 12:40  by William Keuninckx
Op de site van VLAIO kan nu de ondersteuningspremie van 2000 euro worden aangevraagd.
Deze premie komt er voor zaken die heropenen en minstens 60% omzetverlies lijden.


Omwille van de coronamaatregelen hebben sommige bedrijven door de exploitatiebeperkingen, zelfs na de versoepelingsmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni jl. een serieuze omzetdaling. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona ondersteuningspremie in het leven geroepen.
De corona ondersteuningspremie bedraagt € 2.000.
Voor wie een bijberoep uitoefent bedraagt de premie € 1.000.

Corona ondersteuningspremie: voor wie?
-Ondernemingen die steeds open zijn gebleven of opnieuw geopend zijn na de versoepeling van de coronamaatregelen en hierdoor een omzetdaling van 60% hebben:
-Ondernemingen die initieel niet moesten sluiten maar exploitatiebeperkingen hadden en in aanmerking komen voor een corona compensatiepremie
-Ondernemingen die bij het begin van de coronamaatregelen verplicht werden hun zaak en fysieke locatie te sluiten en in aanmerking komen voor een corona hinderpremie

Een aanvraag indienen kan tot en met 15 augustus 2020!
De link voor de aanvraag staat bovenaan deze site.
Meer info op de website van VLAIO
Ga naar pagina   <<        >>  
Nieuws Archief
 De federale regering lanceert nieuwe steunmaatregelen by William Keuninckx - 12 jul : 11:01 in Fiscaal nieuws
 Versoepeling corona maatregelen vanaf 1 juli 2020 by William Keuninckx - 26 jun : 14:10 in Fiscaal nieuws
 Nieuwe coronasteunmaatregel : Relancepremie by William Keuninckx - 08 jun : 13:45 in Fiscaal nieuws