Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:




Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
AFIBEL heet u welkom
.... Advies aan ondernemers met Visie ..... Fiscaal Accountant .... Creatief Boekhouder .... Fiscaliteit kent voor ons geen geheimen ... Kruispuntbank Ondernemingen ... Btw ... Starters begeleiding ... Vennootschap .... Eenmanszaak ... Met een uitgebreid dienstenpakket ... staat Afibel voor U klaar ....

dinsdag 12 november 2024
E-invoicing tussen ondernemingen verplicht vanaf 01.01.2026
12 nov : 12:07  by William Keuninckx
Vanaf 1 januari 2026 zal de facturatie tussen ondernemingen elektronisch moeten gebeuren. Waarom is dat zo? En aan welke voorwaarden moet zo’n factuur voldoen? Een en ander kadert binnen een Europees voorstel om gestructureerd elektronisch te factureren. Op 08.12.2022 heeft de Europese Commissie een reeks maatregelen voorgesteld om het EU-systeem voor btw beter te laten werken voor bedrijven en beter gewapend te zijn tegen fraude, door digitalisering te omarmen en te bevorderen. De voorgestelde maatregelen zijn gebundeld in het ViDA-pakket (VAT in the Digital Age). Dit pakket bevat onder meer de verplichting tot het uitreiken van gestructureerde elektronische facturen (‘e-invoicing’). De stap naar digitale facturatie is van belang om de btw-kloof (het verschil tussen wat de overheid moet ontvangen aan btw-inkomsten en wat de overheid werkelijk ontvangt) te verkleinen en in te zetten op doorgedreven administratieve vereenvoudiging.

België springt mee op de trein.
Op 29.09.2023 keurde de ministerraad een voorontwerp van wet goed dat het gebruik van gestructureerde elektronische facturen verplicht voor b2b-transacties. Aanvankelijk was het de bedoeling om de verplichte elektronische facturatie gefaseerd in te voeren in functie van de omzet, te beginnen met de grootste ondernemingen, om vervolgens stelselmatig de verplichting uit te breiden. Uiteindelijk werd echter beslist dat alle btw-plichtigen uiterlijk vanaf 01.01.2026 gestructureerde elektronische facturen moeten opmaken als het b2b-transacties betreft.

Hoe elektronisch factureren?
Als u vanaf 01.01.2026 uw facturen elektronisch moet bezorgen, volstaat het niet langer om uw factuur bv. te scannen en als pdf-bestand aan een e-mail toe te voegen. U moet daarentegen werken met een zogenaamde XML-factuur die voldoet aan de Europese norm (PEPPOL – ‘Pan-European Public Procurement On-Line’) en die aangeleverd wordt volgens de Peppol-afspraken. PEPPOL is een protocol en netwerk waarmee bedrijven en overheden in heel Europa facturen op een veilige manier real-time kunnen uitwisselen.

Facturen aan particulieren
Als u in 2026 nog facturen aan particulieren maakt, kan dit nog op de klassieke manier. Op papier of via een email. De nieuwe wet geldt dus enkel voor facturen tussen bedrijven onderling. Ook als u via dagontvangsten werkt, verandert er voorlopig nog niets.

PEPPOL Brievenbus
Niet alleen moet u facturen sturen via het PEPPOL netwerk, maar uw leveranciers zullen dat ook doen. Het is dus noodzakelijk om de facturen die via het PEPPOL netwerk aan u gericht zijn, te kunnen ontvangen. Daarvoor is een platform nodig dat u op de hoogte brengt dat u een factuur hebt ontvangen. Daarvoor zijn er reeds meerdere e-facturatie tools voorhanden. Afibel heeft gekozen voor de tool BILLIT. U kan hiermee facturen maken en versturen via het PEPPOL netwerk, maar BILLIT stuurt u ook een email om u op de hoogte te brengen dat u een e-factuur hebt ontvangen. De e-factuur zit als bijlage bij die email. BILLIT biedt nog veel meer interessante mogelijkheden.

Voor meer informatie en om u concreet op weg te helpen, staat Afibel voor u klaar. Wij kunnen u een oplossing aanbieden die rechtstreeks met onze boekhoudsoftware in verbinding staat. Hierdoor verdwijnt de last van facturen bijhouden en aan ons kantoor bezorgen nagenoeg helemaal.

Binnenkort zal uw dossierbeheerder u hierover contacteren om samen met u af te toetsen wat er nodig is zodat u klaar bent tegen 2026.
vrijdag 23 augustus 2024
Eerste aanslagbiljetten verstuurd door fiscus
23 aug : 11:51  by William Keuninckx
De fiscus is begonnen met het versturen van de eerste van alles samen 7,4 miljoen aanslagbiljetten. Deze maand alleen al gaan er 1.155.000 de deur uit, aldus de FOD Financiën. Hierna een antwoord op de 7 meest gestelde vragen over dat belangrijke document.


Het aanslagbiljet van de fiscus is in aantocht. Dat document, afkomstig van de FOD Financiën, bevat het overzicht van de informatie op uw belastingaangifte, de berekening van uw belastingen, alsook – en daar draait het per slot van rekening om – het bedrag dat u in het beste geval terugkrijgt of in het slechtste geval moet bijbetalen.

1. Wanneer ontvang ik mijn aanslagbiljet?

De fiscus heeft tijd tot ten laatste 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin u uw belastingaangifte hebt ingediend, om de belasting te berekenen en het aanslagbiljet te versturen. Dus in de praktijk tot 30 juni 2025.

“Wij kunnen u echter geen exacte datum meedelen. De datum hangt namelijk van verschillende factoren af: de indieningsdatum van de aangifte, de eventuele controle van de gegevens of de wijze van indiening”, aldus de FOD Financiën. Papieren aangiften moeten bijvoorbeeld eerst worden ingescand en worden dus later verwerkt dan digitale aangiften via Tax-on-web. Diende u uw belastingaangifte online in, dan is de kans reëel dat u sneller het aanslagbiljet krijgt, tenzij uw aangifte er voor controle wordt uitgepikt: “De aangiften die we controleren, worden niet automatisch verwerkt. Voor die gevallen wordt het aanslagbiljet later verstuurd.”

Goed om te weten: de verzenddatum van het aanslagbiljet kan elk jaar verschillen – “het is dus normaal dat u dit jaar het aanslagbiljet op een andere dag ontvangt dan vorig jaar” – en de fiscus maakt naar eigen zeggen “geen onderscheid tussen de aanslagbiljetten met betaling of met terugbetaling”.

2. Ik heb een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Krijg ik nog een aanslagbiljet?

Jawel, u krijgt in alle gevallen een aanslagbiljet, ongeacht of u akkoord ging met het voorstel dan wel correcties en toevoegingen aanbracht.

3. Hoe krijg ik mijn aanslagbiljet?

Op papier met de post of online in uw eBox, de digitale brievenbus van de overheid. U moet die laatste dan wel hebben geactiveerd op -link-. Zijn jullie samenwonend of gehuwd en dienen jullie een gezamenlijke aangifte in, dan moet u allebei uw eBox activeren als u geen papieren aanslagbiljet meer wenst te ontvangen.

Goed om te weten: de melding via de eBox vervangt de verzending van de belastingberekening via Zoomit. De belastingberekeningen worden dus niet meer ter beschikking gesteld in uw onlinebankomgeving, maar u kunt wel rechtstreeks online betalen via MyMinfin.

4. Hoe kan ik nagaan of mijn aanslagbiljet onderweg is?

Door in te loggen op MyMinfin, want het aanslagbiljet wordt automatisch toegevoegd aan uw online dossier. Aanmelden kan via itsme of met uw e-ID (en pincode). Klik vervolgens bij ‘Mijn Documenten’ op ‘Mijn aanslagbiljet (belastingberekening) raadplegen’.

“Als u uw laatste aanslagbiljet niet vindt, betekent dit dat het nog niet werd opgemaakt. Wij kunnen echter niet zeggen wanneer onze toepassingen het aanslagbiljet zullen versturen. Het heeft dus geen zin om voor deze info met onze diensten contact op te nemen”, voegt de fiscus er fijntjes aan toe.

5. Wat moet ik doen als ik een fout opmerk in het aanslagbiljet?

Gaat het om een feitelijke fout, dan moet u onmiddellijk uw belastingkantoor contacteren. De contactgegevens vindt u op het aanslagbiljet. Merkt u dat het rekeningnummer niet klopt, dan moet u de wijziging doorgeven vóór de 5e dag van de maand waarin uw teruggave zal worden uitbetaald (of voor de 20e van de maand voorafgaand aan uw teruggave als u ervoor kiest om deze wijziging per post door te sturen). Die uiterste datum staat aangegeven op het aanslagbiljet.

Gaat u niet akkoord met het te betalen bedrag (of denkt u recht te hebben op een terugbetaling), dan kunt u een bezwaar indienen. Hiervoor vindt u alle informatie op uw aanslagbiljet onder de categorie ‘Wat moet ik doen als ik niet akkoord ga met de belastingaanslag’.

6. Het bedrag op mijn aanslagbiljet is niet hetzelfde als het bedrag dat vermeld stond in Tax-on-web. Wat nu?

Net als het voorstel van vereenvoudigde aangifte geeft Tax-on-web slechts een “voorlopige berekening van uw belasting”. Het definitieve bedrag wordt pas berekend bij de verwerking van uw belastingaangifte, enkele weken of maanden later. “Het kan gebeuren dat bepaalde informatie nog niet bekend is op het ogenblik van de voorlopige berekening. Het belastingbedrag zal dan in de definitieve berekening anders zijn.”

Hoe dan ook is enkel het bedrag op het aanslagbiljet van tel. U hoeft dus niets te doen als er een verschil is. Tenzij u niet akkoord gaat met de definitieve berekening. Dan kunt u natuurlijk een bezwaar indienen waarin u vermeldt wat volgens u niet correct is en waarom (zie vorige vraag).

7. Ik krijg geld terug van de fiscus. Wanneer landt dat op mijn rekening?

De datum waarop de fiscus het geld overmaakt, staat op het aanslagbiljet vermeld. De overschrijving gebeurt aan het einde van de tweede maand die volgt op de ontvangst van uw aanslagbiljet. Ontving u bijvoorbeeld uw aanslagbiljet op 7 augustus, dan moet u de belasting uiterlijk op 31 oktober terugkrijgen. Maar, zo benadrukt de fiscus, “hou er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voor het bedrag op uw rekening komt”.

Bron Het Nieuwsblad / FOD Financiën
Ga naar pagina       >>  
Nieuws Archief
 Opendeurdag Casino Royale 2.0 : Bedankt Iedereen ! by William Keuninckx - 19 jun : 14:24 in Ander nieuws
 Indieningstermijn Aangiften Aanslagjaar 2024 by William Keuninckx - 28 jan : 17:53 in Fiscaal nieuws
 Wat brengt het jaar 2024 ? by William Keuninckx - 27 dec : 11:23 in Fiscaal nieuws