Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Bezoek onze facebookpagina
AFIBEL Bv heet u welkom
.... Advies aan ondernemers met Visie ..... Erkend Boekhouder .... Tax Accountant .... Fiscaliteit kent voor ons geen geheimen ... Kruispuntbank Ondernemingen ... Btw ... Starters begeleiding ... Vennootschap .... Eenmanszaak ... Met een uitgebreid dienstenpakket ... staat Afibel voor U klaar ....

Corona maatregelen Afibel.

Teneinde de contacten te beperken, zal er bij voorkeur op afspraak gewerkt worden op volgende dagen en uren.
Maandag : 10u00 , 11u00 , 14u , 15u
Donderdag: 10u00 , 11u00 , 14u , 15u

Hygiëne verplicht voor iedereen die binnen komt :
- Ontsmetten van de handen met handgel (aan de receptie)
- Mondmasker is verplicht (aan de receptie te verkrijgen)
- Kom op het afgesproken uur op de afspraak
- Klanten wachten buiten tot zij aan de beurt zijn (liefst in de wagen)
- Max 1 klant aan de receptie
- Maximaal 2 klanten per afspraak

Hebt u geen afspraak, bel dan aan en wacht op instructies.
Als u documenten wil binnen brengen, kan dat in de brievenbus. Indien uw map niet in de brievenbus gaat, kan u aanbellen en de documenten in de bak in de gang deponeren. Deze wordt 's anderendaags gelicht om besmetting te voorkomen.

Wij rekenen op uw begrip.
Het zijn nooit geziene tijden. Ook voor ons.

vrijdag 16 oktober 2020
Horeca 4 weken dicht
16 okt : 22:46  by William Keuninckx
De horeca gaat vier weken dicht, de nauwe contacten worden beperkt tot één persoon en er wordt een avondklok ingevoerd in het hele land. Dat werd beslist op het Overlegcomité van 16 oktober 2020..

Het Overlegcomité, waarin de belangrijkste federale en regionale ministers zetelen, is het eens geraakt over een reeks drastische verstrengingen van de coronaregels. Het meest in het oog springen de sluiting van de cafés en restaurants gedurende vier weken, de beperking van de nauwe contacten tot één persoon en de invoering van een avondklok tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. Alle maatregelen gaan in vanaf maandag 19 oktober 2020.

Hieronder een overzicht van alle maatregelen :

1.Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

2.Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

3.Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

4.Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

5.Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

6.Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

7.Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

8.Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

9.Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

10.Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

Coronabarometer Niveau 4
De coronabarometer waarvan gedacht werd dat die vrijdag zou ingevoerd worden, komt er tegen volgende week vrijdag. Dat is een systeem met vier alarmniveaus die afhangen van de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. Als die parameters boven een bepaalde drempel stijgen, gaan we naar een hoger alarmniveau en de bijhorende strengere maatregelen. 'We zitten nu in niveau vier', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) met een verwijzing naar die barometer. Op 19 november worden de maatregelen geevalueerd en bijgestuurd met een eerste evaluatie na 2 weken (op 2 november). Op de barometer staat als vijfde zone nog een grijs vak, de Fase 5. Dat is de volledige lockdown die iedereen wil vermijden.

Steunmaatregelen
Federaal wordt het overbruggingsrecht verdubbeld tot het einde van het jaar voor wie verplicht moet sluiten. Het maandbedrag wordt opgetrokken naar 2.583,38 euro (zonder gezinslast) en tot 3.228,20 euro (met gezinslast)

Voor de horeca wordt er eveneens een tijdelijke kwijtschelding van Rsz-bijdragen uitgewerkt en wordt het uitstel van betaling verlengd.

De gewesten zullen ook met nieuwe steunmaatregelen komen.
Ook Vlaanderen voorziet forse steunmaatregelen voor wie tussen 1 oktober en 15 november een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt. “Alle restaurants en cafés waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder”, laat Crevits weten. “De steun bedraagt 10 procent van de omzet.” Dat zou de helft van de vaste kosten moeten dekken.

Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

Vanaf 15 november zal er een applicatie beschikbaar zijn op de website van VLAIO waar de steun kan worden aangevraagd.

Zijn trouwfeesten nog mogelijk?

Neen. Volgens Vandenbroucke zou het oneerlijk zijn tegenover de horeca om wel banketten en recepties met traiteurs toe te laten. Ook trouwfeesten zijn dus weer verboden. “Er is één belangrijke uitzondering”, zegt de minister. “Koffietafels na begrafenissen mogen wel nog voor maximaal veertig mensen. Je sterft maar één keer.”

Hebben cafés en restaurants die take-away organiseren, recht op overheidssteun?

Ja. De Vlaamse overheid compenseert 10 procent van de omzet voor cafés en restaurants die minstens 60 procent van hun omzet zien wegvallen. Restaurants die erin slagen om toch nog omzet te draaien, kunnen dat dus combineren met de premie van Vlaanderen.

Naast de Vlaamse steun is er ook federale hulp: de overbruggingskredieten voor wie noodgedwongen zijn zaak moet sluiten, worden verdubbeld.
De federale regering garandeert ook dat alle werknemers uit de horeca een volwaardige eindejaarspremie ontvangen, zelfs al hebben ze periodes van tijdelijke of economische werkloosheid gekend.
Er komt ook een vrijstelling voor het derde kwartaal van de werkgeversbijdragen aan de RSZ voor bedrijven en zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten.
De vrijstelling bestaat uit een onmiddellijke terugbetaling van de reeds betaalde bijdragen voor dit derde kwartaal.

Het Afibel team staat het clientèle bij met de aanvraag van deze steunmaatregelen.

Laatste Update : 18 oktober 2020
donderdag 08 oktober 2020
Ministerieel besluit verklaart het verschil tussen een café en een restaurant
08 okt : 21:59  by William Keuninckx
Het ministerieel besluit over de nieuwe coronamaatregelen die vanaf vrijdag in heel België in werking treden, is donderdag gepubliceerd in het Staatsblad. Het bevestigt dat in cafés maximaal vier mensen aan een tafel mogen zitten (tenzij van eenzelfde huishouden) en dat die om 23 uur de deuren moeten sluiten. In restaurants kunnen tafels tot tien personen en is het sluitingsuur 1 uur.

Maar wat is nu een restaurant? In het Staatsblad wordt volgende definitie meegegeven: “de inrichting die behoort tot de horecasector en die beschikt over de toelating 1.1 bedoeld in Bijlage III van het Koninklijk Besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen”.

Een nogal technisch verhaal, waarin het woord “toelating” centraal staat. Restaurants moeten van het FAVV immers een toelating krijgen. Dat staat ook op de affiche die ze moeten uithangen. Cafés of andere drankgelegenheden hebben niet zo’n toelating nodig. Daar is er sprake van een registratie. “Daarmee is het voor de horecazaken zelf heel duidelijk welke regels ze moeten volgen”, zo klinkt het. “En ook voor de handhaving - op basis van of er een toelating uithangt of niet - is dit duidelijk.”

Het ministerieel besluit bevestigt ook andere zaken die dinsdag door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) werden aangekondigd, na afloop van het overleg tussen de federale regering en de deelstaatregeringen. Zo zijn niet-georganiseerde samenscholingen van meer dan vier personen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend) vanaf vrijdag verboden. En gezinnen mogen maximaal vier personen (opnieuw kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld) tegelijkertijd in huis ontvangen.

De maatregelen gelden tot en met 8 november.

Ga naar pagina       >>  
Nieuws Archief
 Tot 15000 euro steun voor Vlaamse bedrijven by William Keuninckx - 07 aug : 12:44 in Fiscaal nieuws
 Overbruggingsrecht verlengd by William Keuninckx - 01 aug : 18:27 in Fiscaal nieuws